A napelemes rendszerekről beszélgettünk kerékpározás közben

Egy egésznapos kerékpártúra sem volt elég, hogy kibeszéljük a napelemes rendszerek témáját. A kerékpározás egyébként már régóta nagy hobbim és szerencsém van, hogy olyan barátokra leltem, akikkel közösen űzhetjük ezt a hobbit. A legújabban már e-bike-kal, amiről sokan azt gondolják, hogy nem számít sportteljesítménynek a használata. Mindenkit megnyugtatok, hogy amikor az e-bike-kal megyünk hegyi túrára, estére ugyanúgy megvan a napi mozgás, és másnapra meg az izomláz. Csak épp hosszabb túrákra tudunk menni, hála az elektromos rásegítésnek, és nem köpjük ki a tüdőnket, hanem még beszélgetni is tudunk bizonyos szakaszokon. Nem vagyunk versenysportolók, csak a hobbink a kerékpározás, és mióta mind beszereztük a túra e-bike-ot, azóta még jobban élvezzük és még csodásabb helyekre el tudunk jutni.

Az e-bike-okból indult a legutóbbi beszélgetés is, hogy hogy töltjük fel otthon a biciklit. És bár eddig korábban nem is beszéltünk arról, hogy ki hogy termeli az áramot, hamar összeállt, hogy a legtöbben napenergiát használnak erre.

A napelem szerelés fontos téma, és szerintem egyre fontosabb lesz az egész világon. Hisz a tiszta, zöld energiára egyre nagyobb szükség lesz. Ahogy nőnek az árak, úgy válnak egyre fontosabbá az alternatív megoldások és ha nem csak az árakat nézzük, hanem a környezet védelmét is, akkor nem is lehet kérdés, hogy a napenergia a jövő.

A napelem szerelés témájában a napelemesrendszerek.info honlapot és kivitelező partnereit ajánlották többen is, akik a tervezéstől a kivitelezés végéig profi segítséget, profi munkát nyújtanak. A napelemes rendszereknek nagyon sok előnye van, de sokan bele se gondolnak ebbe. A napelemes rendszerek végül is azt csinálják, hogy a nap energiáját elektromos árammá alakítják. Ezzel az elektromos árammal aztán ugyanazt csinálhatjuk, mint a hagyományos módon érkezővel. Bármilyen berendezést működtethetünk, legyen szó akár a fűtésről akár a melegvíz-előállításról, háztartási készülékekről, minden egyébről. Amikor villanyszámlát fizetünk, sokan elcsodálkoznak, hogy mennyi energiát is fogyaszt a háztartásuk, holott ha jobban belegondolunk, ma már nagyon sok minden fogyaszt áramot. A háztartási gépeket is egyre jobb paraméterekkel gyártják és sokan nemcsak ezeket cserélik le energiafogyasztás tekintetében hatékonyabb készülékekre, hanem az izzókat, világítótesteket is. De még így is tetemes költsége van egy háztartásnak, ha az áramról van szó.

A napelem szerelés, a napelemes rendszerek segítségével ezek a költségek pedig a nullára hozhatók. Ettől jobb nem is igazán létezik. Fontos tisztázni azt is, hogy a napelem nem ugyanaz mint a napkollektor. A napkollektorral a fűtésben lehet segíteni, ezek ugyanis a nap melegét használják ki. A napelem viszont a nap energiáját alakítja át. Ehhez nemcsak a napelemekre van szükség, hanem az úgynevezett inverterre is, mely a napelemek által termelt áramot átalakítja a háztartás számára megfelelő váltóárammá.

Amikor valaki napelemes rendszer telepítésén töri a fejét, nagyon sok kérdés merül fel és a napelemesrendszerek.info ezekre a kérdésekre is igyekszik választ adni. Az első kérdés, vagy inkább az első tanács, hogy mérjük fel az igényeket és a lehetőségeket is. Hisz nem mindegy, hogy milyen házra szeretnénk felszereltetni a rendszer, hogy milyen az épület állapota, mennyire van megvalósítva a szigetelés és így tovább. Aztán az is fontos, és ez valamiképp egyszerűbb is, hogy felmérjük, milyen igényeink vannak. Mennyi energiát fogyaszt a háztartásunk? Erre az egyszerű kérdésre redukálható ez. Ehhez pedig nem kell más, mint elővenni a számlákat. Ha megnézünk egy teljes évet, abból nagyjából már képet kaphatunk a háztartásunk átlagos fogyasztásáról. Persze érdemes figyelembe venni azt is, ha az adott év mondjuk kánikulai volt és folyton ment nyáron a klíma. De a jövőre is gondolni kell ilyenkor.

A napelemesrendszerek.info szakemberei szerint is érdemes átgondolni, hogy az elkövetkező 8-10 évben milyen beruházásokat tervezünk otthonunkban, ami összefüggésben állhat az áramfogyasztással. Új, elektromos autót szeretnénk vásárolni, amit otthon szeretnénk tölteni? Vagy épp fűtött medencét? Új klímákat? Ezeket mind mind írjuk össze, gondoljuk át, és ezek alapján a szakemberek tudnak segíteni, hogy milyen rendszerre is van szükségünk.

Mert ugyan a napelemes rendszer bővíthető, de ennek is van egy határa. Ezt a határt pedig maga az inverter jelenti, ami az áramot alakítja át. Ennek van egy maximális teljesítménye és mivel ez igen drága berendezés, nem olyan jó cserélgetni. Szóval a rendszerek tehát bővíthetők, de a legjobb esetben erre ne legyen szükség. A napelem szerelés általában egy-két napot vesz igénybe, a hosszabb folyamat maga a tervezés és végül az egésznek a rendszerre való rákötése, vagyis inkább ennek bürokratikus vonzatai. Mivel tehát a szerelés gyorsan megvan, a tervezésre érdemes nagy figyelmet fordítani. Ha az igényeinkkel már tisztában vagyunk, a napelemesrendszerek.info szakértő partnerei a lehetőségeket veszik számba.

Ehhez mindenképp szükség van egy személyes helyszíni felmérésre, ahol nagyon sok minden eldől. Például az, hogy az épület, a tető elhelyezkedési szöge megfelel-e ahhoz, hogy napelemek kerüljenek rá. Nincs-e a közelben egy nagy fa, ami árnyékol, vagy egy szomszédos épület, ami szintén árnyékol. Ezeket ha megnézik a szakemberek, olykor tanácsolhatják, hogy inkább egy melléképületen, garázson kapjanak helyet a napelemek. Ezen kívül az is előfordulhat, hogy ha statikailag vagy más szempontból nem felel meg egyik épület sem, akkor akár lábon is állhatnak ezek a napelemek, és így biztosan megfelelő mennyiségű energiát fognak termelni.

napelem szerelés

Az épületeknek nemcsak a fekvését kell megnézni, hanem az állapotát is. Egyrészt, hogy elbírja-e a napelemes rendszer, másrészt azt is megnézik, hogy milyen a szigetelése. Lehetséges, hogy először inkább a nyílászárók cseréjét, az épület szigetelését fogják javasolni. Hogy aztán még hatékonyabban ki lehessen használni a rendszer előnyeit.

A méretet nézve nem jó megoldás sem az alul-, sem a túlméretezett rendszer. Ha ugyanis alul van méretezve, akkor a napelemes rendszer nem tudja előállítani a háztartásunk számára szükséges villamos energiát, így továbbra is kell ezért fizetnünk a szolgáltatónak. Ha pedig túl van méretezve, akkor a bekerülési költségek magasabbak és bár a felesleges áramot az áramszolgáltató átveszi, ezt nagyon minimális összegért teszik meg, szóval nem érdemes ezzel számolni.

Általában azt mondják, hogy 8-10 év alatt térülnek meg a költségek és ezek után valóban ingyen lesz a villamos energia. Egyre többen szeretnének függetlenedni a közüzemi szolgáltatókról és ennek ez az egyik kiváló módja. Ráadásul többféle pályázati lehetőség is elérhető a napelemes rendszerek telepítéséhez, legyen szó akár vissza nem térítendő támogatásról, akár nulla százalékos hitelről.

A kerékpártúra jól sikerült, és hasznos információkkal és tapasztalatokkal gazdagodtunk mindnyájan a napelemes témában. Érdemes volt erről beszélni. Hisz nem csak költséghatékonyság szempontjából jó, ha szót ejtünk az alternatív megoldásokról. Hanem a környezetvédelem szempontjából is, ami egyre fontosabbá válik a mindennapokban.