Végre tudom, hová érdemes energetikai tanúsítvány ügyében fordulni

Régi szenvedélyem a kerékpározás, egészen gyermekkoromig nyúlik vissza a szeretete. Mindamellett, hogy remek sport és kikapcsolódás, nagyszerű módja annak is, hogy ismeretségeket köss, barátokat szerezz. Például a kedvenc kerékpáros boltom és szervizem is remek helyszíne a barátkozásnak, ráadásul más információk is cserélődhetnek, nem csak biciklikkel kapcsolatosak. Például azt is itt tudtam meg, hogy energetikai tanúsítvány ügyében hová forduljak, ha gyorsan és jól szeretném elintézni.

Megmondom őszintén, előtte nem is nagyon keresgéltem a témában, pedig az energetikai tanúsítvány ma már egy teljes mértékben alap dolog, ha valaki valamilyen ingatlanügybe szeretne kezdeni. Akár az eladói, akár a vevői oldalon állunk, érdemes tisztában lenni a jogszabályokkal, ugyanis 2013 óta nem csak a középületeknek kell ilyen e-tanúsítvánnyal rendelkeznie, de a magáningatlanok adásvételéhez is szükséges. Pisti barátom világosított fel erről, valamint az e-tanusitas.eu oldalt is ő mutatta nekem, ahol minden további szükséges infót megtudhattam a témában, de ne szaladjunk ennyire előre.

Többek között azért is érdemes néha betérni ebbe a boltba, mert a fix vásárlóközönség igen színes egy társaság, mindig lehet valami újdonságot hallani. Legutóbb is kíváncsian érkeztem, hogy kivel fogok találkozni, habár kissé gondterhelt voltam, mivel a feleségemmel éppen eladni készültünk a lakásunkat, hogy még a gyerek érkezése előtt nagyobba költözhessünk. Igen ám, csakhogy azt a lakást a nagyszüleimtől örököltem, így adásvételre nem került sor, csak az átvételhez kötelező dolgokra, szóval nemigen voltunk tisztában, mi minden is kell az eladáshoz. Ennek kapcsán kellett előző nap rádöbbennem, hogy bizony az eladáshoz érvényes energetikai tanúsítvánnyal is rendelkeznie kell a kéglinek, ám ehhez ilyen sosem készült. Szóval fel volt adva a lecke rendesen.

Alig voltam ott 15 perce, mikor betoppant az emlegetett Pisti, régi kedves ismerősöm, akivel már végigcsináltunk egy-két igen komoly túrát. Természetesen most is szóba elegyedtünk, érdeklődtünk a másik hogyléte felől, meg ilyesmi. Ekkor említettem meg neki, hogy energetikai tanúsítvány gondjaim vannak, mert eladnám a lakásomat, de fogalmam sincs, hogy kihez fordulhatnék ezzel. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen hamar választ kapok a problémámra, ugyanis felragyogtak a szemei, és megveregette a vállamat, hogy egyet se aggódjak, majd ő segít. Kiderült, hogy az öccse előző évben esett át ugyanezen, és neki is fejtörést okozott a tanúsító megtalálása. Sokat olvastak akkor a témában, és kiderült, hogy nem árt vigyázni, mert sok a sarlatán.

Azonban a kutatásuk meghozta gyümölcsét, ugyanis rábukkantak az e-tanusitas.eu oldalra, akik talán a legmegbízhatóbb energetikai tanúsítók Magyarországon. Nem csak a fővárosban érdekeltek, minden nagyobb városban van szakértőjük, akik akár a legkisebb falvakba is kimennek elvégezni az energetikai tanúsítványhoz szükséges helyszíni felmérést, ráadásul szupergyorsan dolgoznak! Szükség esetén akár 24-12 órán belül meglehet az eredmény, és futárral el tudják juttatni a megrendelőhöz. Na, gondoltam, ez az, amire szükségem van!

Otthon nem is húztam sokat az időt, szóltam az asszonynak, hogy jöjjön, nézzük meg együtt az e-tanusitas.eu oldalát, mert nagyon ígéretes. Mit mondjak, be is váltotta a reményeimet! Mindamellett, hogy egy nagyon egyértelmű és letisztult oldal fogadott, ahol mindent megtaláltam, amire kíváncsi voltam, még egy csomó érdekes és hasznos tartalmat is közzétettek. Most már tudom, hogy az energetikai tanúsítvány szükséges az adásvételhez, de a hirdetéshez nem, szóval annyira azért nem kellett rohannom. A lényeg, hogy az eladásig készüljön el. Ettől függetlenül elég hamar felvettem velük a kapcsolatot és megbeszéltem egy időpontot, mert egy ilyen energetikai tanúsítvány 10 évig érvényes, és úgy voltam vele, hogy minél hamarabb megvan, annál jobb. Emellett ha elkezdem hirdetni a lakást, valószínűleg az érdeklődőknek is jóval imponálóbb, ha rögtön nyílt lapokkal játszom. A szakértő kijött a megbeszélt időben, mindent felmért szakszerűen és diszkréten, és ahogy ígérték, rövid időn belül meg is jött a dokumentum. Nagyon hálás vagyok ezért Pisti barátomnak, mert óriás terhet vett le a vállamról, és ha más ilyen bajba kerül, nekik is fogom tudni ajánlani az e-tanusitas.eu oldalát!