Elektromos kerékpár a sláger már néhány éve

Ahogyan az életben, úgy a kerékpározásban sincsenek egyszerűen fekete és fehér dolgok. Mindent több oldalról érdemes megvizsgálni és nem lehet olyan kijelentéseket tenni, hogy mi jó, vagy mi nem. Inkább finoman kell fogalmazni és nézőpontokat vázolni, mondjuk hogy számomra teljesen szükségtelen egy elektromos kerékpár, de másnak meg lehet, hogy ez jelenti a megoldást a mindennapjaira. Nem egyszerű kérdés és mégis annyiféle aspektusa van.

Az, hogy egy nagy és összetartós kerékpáros társaságba tartozok sok mindenre ad komplex rálátást. Például az elektromos kerékpár kérdéssel kapcsolatosan is, többféle olyan meglátás van, ami szöges ellentéte a másiknak. Például én azt mondanám, hogy nincs szükségem egy ilyen kerékpárra, mert sík terepen szoktam tekerni, ahol pedig van egy kis emelkedő, annyit meg még simán bírok én is a hagyományos bicómmal. Azt is gondolom, hogy azoknak viszont, akiknek bármilyen mozgásszervi okból problémát okoznak a komolyabb emelkedők, azoknak igenis jó, hogy van egy ilyen választási lehetőségük. Aztán megint jöhetnek a pro és kontra érvek, hogy mennyire klassz, hogy ezzel tényleg sokat lehet egy nap tekerni, hiszen benne van a rásegítés a rendszerben. De ott az érem másik oldala is, hogy igen ám, de csak akkor jó vele utazni, ha tekerjük, mert ha már fel kell rakni a régi típusú vonatra, vagy akár csak az autós szállítóra, már elég nehéz dolgunk van, ugyanis többnyire borzasztóan nehezek az elektromos biciklik a bennük lévő elektromos rendszer miatt.

Néhány éve mégis ez viszi a prímet a piacon. Összességében azért nem látok ebben kivetnivalót, mert általa talán olyan emberekhez is elér a biciklizés öröme, akik egyébként nem ülnének, vagy nem ülhetnének fel egy kerékpárra. Szóval elektromos rásegítés ide, vagy oda, az valahol mégis csak egy pozitívum, hogyha általa több kétkerekű, zéró kibocsátású szereplője lesz a közlekedésnek és nem pedig egy autóval több marad a forgalomban.

A motorbolt.co.hu oldal kínálatában több jó példa is van rá, hogy milyen és mennyiféle részei lehetnek egy elektromos kerékpárnak. Az egészen kicsi, pár ezer forintos alkatrésztől a majd félmilliósig minden megtalálható, így talán el tudjátok képzelni, hogy maga a kerékpár milyen értéket képviselhet. A legolcsóbb tétel az oldalon az elektromos kerékpárokhoz egy akkumulátor tartó zár, ami nincs kétezer forint. Felmerül a kérdés, hogyha van zár az akkumulátor tartóhoz, akkor van akksi tartó is vajon? A válasz az, hogy igen, van. Ahogy lépdelünk felfelé a létrán nagyjából a tizenezres kategóriában található meg a csomagtartó a kerékpárhoz. Ezt követi a töltő, ami valahol 15 ezer forint körül mozog. Ha pedig megint ugrunk egy nagyobbat, akkor már az akksikról beszélgethetünk, viszont ezeknek igen komoly áruk van: nagyjából 90 ezer forint körültől indul. Ami ezeknél is drágább, az már csak az univerzális középmotor és esetleg az agymotor. Előbbit 262 ezer forint körül árulják, utóbbit pedig 400 ezer forint körül adják oda. Ezért azt gondolom, hogy jó dolog az elektromos kerékpár, de amikor megveszünk egy ilyen terméket, akkor nem csak arra kell gondolnunk, hogy ez most épp mennyibe kerül, hanem még arra sem árt figyelemmel lenni, hogyha bármi elromlik vele, akkor az nekünk mennyire lesz drága mulatság. Olyan ez, mint egy sportautó: nem megvenni drága (de igazából az is), hanem szervizelni.

Mindezt félretéve azt gondolom, hogy érdemes arról is írnom itt, hogy milyen elektromos kerékpár kapható még a motorbolt.co.hu oldalon. Itt ugyanis nem csak egyféle kerékpár van, ami vagy tetszik, vagy nem, hanem több modell közül lehet választani. Sőt, még ezeken kívül vannak rollerek is, ha csak valami városon belüli járgányt keresnénk. A legolcsóbb elektromos kerékpárt 243 ezer forintért tudjuk megrendelni. Ezzel párhuzamban számos roller kapható nagyon hasonló áron.

Vannak hagyományos fazonú kerékpárok, mint mondjuk egy sima 18-as méretű női városi bringa, de kapható elektromos bicóból kemping kerékpárok is, amik a nevéből is kitalálható módon a régi, klasszikus kemping biciklire hasonlítanak a váz tekintetében. Ezek mind valahol 260-270 ezer forint között vannak a motorbolt.co.hu-n. A kemping fazonú kerékpároknak értelemszerűen az a nagy előnye, hogy jóval kisebbre össze lehet csomagolni, mint mondjuk egy hagymányos, nagykerekű biciklit. Természetesen a kisebb kerék okozna egy kis hátrányt a haladást illetően, de mivel elektromos kerékpárról beszélünk ezért nem gondolom igazán relevánsnak, hogy épp egy kicsit többet kell forognia a keréknek egységnyi idő alatt.

Érdekesség az elektromos kerékpárok platformján az az eletromos robogó, ami teljesítményében hasonlót tud némelyik kerékpárhoz képest és árban is nagyon hasonló szinten mozog. Aztán persze tudunk felfelé lépdelni a teljesítményben és ahogyan magasabb lesz a robogó teljesítménye és ára, úgy lesz magasabb a kerékpárok műszaki tartalma is. Aztán persze nem csak a robogó kategóriában kell gondolkodni, ha valaki elektromos kétkerekűt szeretne és tekerni sem akar, hanem vannak kisebb motorok is.

Ha pedig arra vagytok kíváncsiak, hogy hol a vége az elektromos kerékpár kategóriának árban, akkor persze egyszer azt mondhatom, hogy határ a csillagos ég. Másszor viszont egész konkrét számokat is lehet mondani, hiszen a motorbolt.co.hu-n is konkrét termékek vannak. A legdrágább elektromos kerékpár 1,2 millió forint körül van. Ezt kétféle szempontból lehet megítélni: az egyik, hogy ez egy kerékpár és egy kerékpárért nem szeretnék ennyit kiadni. A másik viszont pont, hogy az, hogyha egy járművem van, amit életvitel szerűen használok, akkor az miért ne kerülhetne kicsit többe, hogyha azért valóban többlet tartalom is jár – műszakilag. Hiszen egy ennyire extra kerékpár, ami 1,2 millióba kerül tényleg mindent tud, amire csak szüksége lehet a felhasználónak: a kényelmes ülésektől, a könnyű tekerésen és a hosszú akkumulátor időn át egészen a csomagtartóig.

Az igazi kedvencem viszont még ennél is többet tud. Egészen pontosan egy üléssel többet, mert ami szerintem a legmenőbb termék a motorbolt.co.hu-n az az elektromos tandem kerékpár. Hiszen mennyire vagány egy ilyen termék, amit együtt hajthatunk a barátunkkal vagy a párunkkal. Vannak még ezen kívül három kerekű robogók is, amik nagyon különlegesen néznek ki és valószínűleg praktikusak is a csomagtartó miatt.

Mivel 30 000 forint felett ingyenes a kiszállítás, ezért nem kell aggódnunk, ha veszünk egy klassz biciklit, akkor azt biztosan ingyen házhoz szállítják. Kiegészítőként érdemes egy kényelmes sisakot és egy puha kesztyűt választani, hogy a hosszú utakon is biztonságosan utazhassunk két keréken. Aztán pedig ha mindez megvan, akkor indulhat az elektromos kerékpár túra, akár tandemben, akár csapatban, akár egyedül. A motorbolt.co.hu kínálatában mindegyik megtalálható, csak győzzük kiválasztani a megfelelőt és a legszebbet a felhozatalból.

elektromos kerékpár