Kedves barátunk tanácsa a napelem témában

Azt hiszem bátran kijelenthetem, hogy életem része a sport. Így van ez már régóta. Gyerekkoromban atletizáltam, majd kézilabdáztam, de szinte minden sportot kipróbáltam. Aztán az egyetem alatt már kevesebb kidőm volt a sportra, de persze nem akartam elhanyagolni. Munka mellett meg szinte még kevesebb, de ez időbeosztás kérdése is, hiszen a sport mindig jó, mert kikapcsol, levezeti a stresszt és megmozgat, ami az ülőmunka mellett különösen jót tesz mindenkinek.

A feleségemmel már 10 éve vagyunk házasok és két kisgyermekkel büszkélkedhetünk. A gyerekek megszületése előtt, amikor még csak 2-en voltunk sok időt tudtunk magunkra fordítani, így a sportolásra is. Sokszor együtt jártunk futni, edzeni vagy kerékpározni.

Volt olyan nyár, hogy több száz kilométert tekertünk, bejártuk szinte a fél országot. Gyakran előfordult, hogy péntek délután munka után felpakoltunk a biciklire a szükséges dolgokat és egyszerűen csak elindultunk, majd csak vasárnap este értünk haza. Nem foglaltunk szállást előre, hanem egyszerűen ahol az este ért minket ott megtértünk egy apartmanba vagy vittünk magunkkal sátrat és este felvertük egy campingben. Persze napközben kinéztünk 1-2 opciót szállásra, de nem igazán foglalkoztunk vele, nagyon lazán csináltunk mindent.

Aztán persze a gyerekeink megszületésével megváltozott minden. Velük nyilván már nem volt olyan könnyű és laza, mint amikor csak ketten voltunk a feleségemmel. Velük már mindent sokkal pontosabban és precízebben meg kellett tervezni, de azt már az elején eldöntöttük a feleségemmel, hogy a kerékpározásról nem mondunk le, hanem igyekszünk velük is megszerettetni.

Már pici korukban megtanítottuk őket biciklizni, ami ment, mint a karikacsapás. Ez nem is volt kérdés, hiszen a mi génjeinket örökölték. Aztán elkezdtünk velük egy hosszabb és hosszabb távokat megtenni, amit nagyon élveztek, hiszen ilyenkor együtt lehetett a család és mindig nagyon mókás túrákat töltöttünk együtt.

Például idén nyáron a Tisza-tónál voltunk. Körbetekertük a tavat, majd megszálltunk az egyik családi barátunk házában. Már régóta hívtak minket, de csak most sikerült összehozni. Egy nagyon szép házban szálltunk meg, aminek a tetejére napelemek voltak telepítve. Egy ideje már kacérkodtam a gondolattal, hogy mi is felszereljünk napelemeket a mi házunkra, de valahogy még nem jutottam el a cselekvésig. Most itt volt rá a lehetőség, ezért meg is kértem a barátunkat, hogy meséljen kicsit róla, honnan rendelte, hogy működik, meg van-e vele elégedve és mégis melyek egy napelemes rendszer árai.

Miért jó nekünk egy napelemes rendszer?

A barátunk elkezdett mesélni róla és nagyon sok hasznos információt mondott. Az ő rendszerüket a napelemrendszer.info oldalról rendelték.

A napelemes rendszer talán legnagyobb előnye, hogy gyakorlatilag nem kell fizetnünk az áramért. Alapvetően egy normál háztartásban annyit fizetünk, amennyi áramot használunk. A napelemnek köszönhetően viszont nem kell fizetnünk az áramért az áramszolgáltatónak, hiszen a napelem rendszerrel termeljük meg azt a mennyiséget, amelyre az otthonunkban szükség van. A napelemekkel egy úgynevezett fotovoltaikus rendszert használunk, ami révén az elszámolásnál tulajdonképpen nem kell fizetnünk az áramellátásért.

Sokan kérdezik, hogy hogyan térül meg ez a rendszer. Nem egyik napról a másikra, hanem ez egy hosszútávú folyamat. Ha például valakinek 18.000 Ft a havi villanyszámlája, akkor ebben az esetben egy 5 kw-os napelem rendszert szoktak ajánlani, ami közel 2 millió forintba kerül, viszont ez az összeg minden költséget tartalmaz. Egy ilyen rendszernél 1 hónap után még csak 18.000 forintot tudunk megspórolni, fél év után 108.000 forintot, 5 év után 1.080.000 forintot és 10 év után már 2.160.000 ft-ot. Azért ez nem olyan kevés valljuk be őszintén. Azt is hozzá kell tenni a folyamatokhoz, hogy persze nem minden hónap egyformán napsütéses. Azonban köszönhetően a földrajzi adottságoknak, hazánkban az év során ez kiegyenlítődik, így nem kell aggódnunk emiatt, a végén sikerül kiváltani a villanyszámlát.

Persze sokan úgy gondolják, hogy 10 év az nagyon hosszú idő. Senki sem tudja, hogy mi lesz ilyen hosszú idő után. A napelemes rendszer lényege, hogy hosszútávban kell gondolkozni. Ezek a rendszerek évtizedeken keresztül képesek megbízhatóan és jó minőségben működni. A cég a Sharp márkájú napelemekre például 25 éves garanciát vállal, de a napelemeknek még ennyi idő után is minimum 80%-os teljesítménnyel kell működniük.

Ez nagyon jól hangzott, de mégis melyek egy napelemes rendszer árai? A barátunk elmondta, hogy erre nincsen egy általános, egzakt válasz. Ez azt jelenti, hogy mivel mindegy ház más és más, ezért a cég egyedi árajánlatokat szokott készíteni. Ez függ attól, hogy mennyi áramot használunk a házban, hogyan épült a tetőszerkezet és milyen a tájolása, illetve attól is, hogy melyik modul típust és invertert kell használni az adott épületnél. Ez egyáltalán nem mindegy, így az árajánlatot mindig egy helyszíni felmérés előzi meg azért, hogy minél pontosabban meg tudják határozni. Hozzávetőlegesen el lehet mondani azonban, hogy a legkisebb 3 kw-os rendszer ára bruttó 1.322.000 froint, egy 7 kw-os rendszer ára bruttó 2.545.000 forint, míg egy 20 kw teljesítményű rendszeré pedig 6.790.000 forint.

Maga a rendszer működése egyébként nagyon egyszerű és ugyanakkor speciális is. Logikusan a napelemeket süti a nap, amelyek egyenáramot termelnek az elektromágneses sugárzásnak köszönhetően. Ezt az egyenáramot a rendszer átalakítja váltakozó árammá az úgynevezett inverter segítségével. A váltakozó áramot használjuk fel nap, mint nap, amikor valamihez áramot használunk. Persze nem mindig használjuk fel az összes energiát, ilyenkor a felesleget a hálózatba tudjuk juttatni, amit a szolgáltató elszámol nekünk. Ez ilyen egyszerű folyamat.

Na jó, ez mind szép és jó, de mi van akkor, ha nem süt a nap? Igen, ezt logikusan sokan kérdezik, mondta a barátunk. Ebben az esetben sem marad senki áram nélkül. Ilyenkor ugyanúgy kapod az áramot az áramszolgáltatódtól, mint eddig, viszont az alapvető különbség az eddigiekhez képest, hogy lecserélik a villanyórát úgynevezett kétirányúra, amely mérni tudja, hogy mennyi energiát táplálunk be a rendszerbe és mennyi energiát veszünk ki belőle. Természetesen a napelemek főleg nappal termelik az áramot és ilyenkor többletet képeznek, amit be is táplálnak a rendszerbe, ezt pedig elszámolja a szolgáltató. Éjszaka, amikor nem termelünk áramot és használjuk a szolgáltató rendszerét, ezért már fizetnünk kell.

Még elmondta azt is, hogy ők egészen pontosan a Sharp márkájú napelemeket használják és nagyon meg vannak elégedve vele. Ez a gyártó már több, mint 60 éve gyárt napelemeket, így elmondható, hogy egy hosszú múltra visszatekintő cég. A termékük megfelel a legszigorúbb minőségbiztosítási előírásoknak a napelem piacon. 10 éves termékgaranciát és 25 éves, úgynevezett teljesítmény garanciát vállalnak, ami azt jelenti, hogy a 25 éve lejárta után is vállalják, hogy a napelem minimum 80%-os teljesítménnyel fog működni.

Ez is remekül hangzott és teljesen felcsigázott a dolog. Átküldte a honlapot, ahol megtalálom ezeket az információkat, illetve még rengeteg cikket is találunk ebben a témában, úgyhogy, ha valakit nagyon érdekel, akkor igazán mélyen bele tudja ásni magát.

A következő lépés az volt, hogy kitöltöttem az űrlapot és kértem egy árajánlatot, illetve vártam, hogy felhívjanak a cégtől és megbeszéljük a részleteket.