Biciklizéssel a leszokásért

Tudjátok, hogy kis hullámvölgyekkel tűzdelve, de nagyon szeretek biciklizni. Ez sokat segít nekem a stressz levezetésében, hogy mindig top formában legyek, de egyébként a sport és a mozgás abban is segíthet, hogy megszabaduljunk függőségeinktől.

Egyik barátomnak szüksége is volt rá, ugyanis számára nagy volt a tét: leszokás az alkoholról. Hosszú út vezetett el odáig, hogy felismerje és be is ismerje maga számára ezt a problémát. Viszont onnantól sem volt teljesen egyértelmű számára és családja számára, hogy pontosan mi a teendő.

leszokás az alkoholról

Próbáltam nekik segíteni, így beírtam a keresőbe, hogy leszokás az alkoholról. Így találtam meg a Felépülők Családi Felépülési Központot. Ők egy 28 napos felépülési programot kínálnak, ami 70-75%-os hatékonysággal segít az alkoholizmus kezelésében. Itt egyébként olyan emberek dolgoznak, akik maguk is átélték ezt a betegséget és a számtalan zsákutcát a kezelésével kapcsolatban.

A 28 napos rehabilitáció a Minnesota-modellen alapul. Ez már 70 éve létezik és az USA-ban például már 80%-ban ezt alkalmazzák. Magyarországon – mint a legtöbb dolog – azonban csak a rendszerváltás után terjedt el. Ez azért hatékonyabb, mint a többi – akár államilag finanszírozott – heti, havi vagy napi 1-2 órás foglalkozás, mert bentlakásos, ezáltal például sokkal nagyobb elkötelezettség és elhatározás kell hozzá. Emellett ennyi idő alatt egy új életmódot is ki lehet alakítani, ami utána segít a hosszú távú eredmények megtartásában is. A szigorú szabályok és a napirend is ezt szolgálják.

A Minnesota-modell egyfajta csoport terápiára épül egyébként és egy 12 lépéses önsegítő elvet követ. Célja az absztinencia elérése. Három fő állítást fogalmaz meg. Az első az, hogy az alkoholizmus egy létező fogalom. Méghozzá egy elsődleges dolog és nem valaminek a következménye, vagy szövődménye. A második szerint az alkoholizmus betegség. Tehát a beteg nem tehet arról, hogy ezzel problémája van, nem ő, vagy az ő gyengesége idézte elő. Inkább egyfajta fogyatékosságként kell tekinteni rá. Nem segít kezelésében a beteg szidása, vagy fenyegetése. Úgy kell kezelni, mint egy bármilyen más betegségben szenvedő embert. A harmadik pedig azt ismeri el, hogy ez egy több fázist elérő betegség. Nagyon fontos, hogy ez fizikai, mentális és lelki vonulatot is jelent a páciensben, így mind a három vonatkozás tekintetében kezelni kell őt.

A program során többféle előadásra és tanácsadásra is sor kerül. Vannak fizikai és rekreációs foglalkozások, különböző élettörténeteket hallgathatnak végig a bentlakók, illetve az egész alapja pedig a csoportterápia.

A 28 nap alatt hétvégenként a hozzátartozók számára is tartanak konzultációkat, mert nekik is és a barátoknak, ismerősöknek is kulcs szerepük van a beteg családtag felépülésében.

A bekerülés első lépcsője egy telefonos, majd egy személyes beszélgetéssel kezdődik. Ezek során a rehabilitációs központban elsősorban arra kíváncsiak, hogy a négy gyógyuláshoz szükséges kritikus elem meg van-e a jelentkezőben. Ezek egyike az őszinteség, mert enélkül nem lehetséges együtt dolgozni és fejlődni a pácienssel. Második a hajlandóság, ami azt mutatja meg, hogy a beteg tényleg eléggé elszánt-e a változtatásra. Ezután jön a nyitottság. A jelentkezőnek el kell fogadnia, amit a rehabilitáció során javasolnak vagy mondanak neki. Végül, de nem utolsó sorban nagyon fontos a tenni akarás, hogy ne csak beszéljünk a problémáról és a lehetséges lépésekről, hanem azok megvalósításán és a gyakorlatba ültetésen keresztül elkezdődhessen a valódi felépülés.

Egyébként azt nem árt azért leszögezni, hogy az alkoholizmusból nem lehet teljesen kigyógyulni. Ezért is használjuk azt a kifejezést, hogy felépülni. Mert ez egy élethossziglan fenntartható tünetmentes állapot, de a beteg ezután sem engedheti meg magának azt a viselkedést, amit egy egészséges ember. Nem fogja tudni megtartani a mértéket egy szülinapi buli, vagy egy szilveszteri parti, esetleg egy lagzi alkalmával. Neki erre sokkal jobban kell figyelnie élete végéig, hogy egyáltalán ne fogyasszon többé alkoholt.

Maga a terápia helyszíne egyébként egy nagyon nyugodt, turistáktól mentes helyen helyezkedik el, így a diszkréció biztosított. A szép környezetnek köszönhetően napi szintű séták és heti egy Balaton felvidéki kirándulás is a program része. Emellett minden nap van lehetőség még sportolni is, így akár egy szép bicikli túrára is elmehet a páciens a gyógyulása érdekében. Mint a bevezetőben említettem, a mozgás is egyfajta gyógyszer a legtöbb betegség leküzdésében.

Az ellátással kapcsolatban sem lehet semmi panasz, ugyanis egy nap három étkezést is biztosítanak. Van egy svédasztalos reggeli, illetve meleg ebéd és vacsora is.

A program végére jó esetben a páciens szembesül azzal és átérzi, hogy a gyógyulása az ő személyes felelőssége. Változtat gondolkodásmódján és életvitelén, hogy elérje a tünetmentes állapotot. Ebben segíthetnek neki a csoportterápián és a rehabilitációs központban megismert sorstársai is. A Központ egyébként a 28 napos program lejárta után utógondozást is biztosít.

Árak tekintetében maga a 28 napos bentlakásos program teljes ellátással és utógondozással együtt 1,2 millió forintba kerül. Ezt megelőzően az állapotfelmérés díja 20 000Ft/alkalom. Erre a fővárosban vagy Veszprémben van lehetőség. A 6-8 alkalmas egyéni konzultáció díja 15 000 Ft alkalmanként, erre szintén a fenti két városban van lehetőség. A családi konzultáció 25 ezer forintba kerül. Ezt a programba kerülést megelőzően illetve a program lezárulta után javasolt megejteni.

A weboldalon egyébként a hozzátartozók számára is sok hasznos és biztató információ is elérhető. Leírják, hogy ez egy családi betegség, amiből együtt kell és lehet kijutni. A legmodernebb terápiás módszereket alkalmazzák. Azt is említik, hogy nem az az általános, hogy maga a függő jelentkezik terápiára, hanem ezt sokkal inkább a hozzátartozók teszik meg, mert ez bizony egy ilyen betegség.

Arról is olvashatunk a blogon, hogy ki számít alkoholistának és hogy ennek milyen fokozatai vannak. A köznyelvnem ugye azt szoktuk mondani viccesen, hogy nem az az alkoholista aki alkalomszerűen sokat iszik és látványosan lerészegedik, hanem inkább az, aki akár keveset, de rendszeresen fogyaszt alkohol tartalmú italokat és esetleg már nem is tud meglenni nélküle. Enélkül nem érzi komfortosan magát a bőrében. A szakmai meghatározás azért ennél szofisztikáltabb és bonyolultabb.

A WHO szerint a felnőtt nők heti 14, míg a férfiak 21 egység alkoholig nem számítanak alkoholistának. Ez azonban nem veszi figyelembe azt a tényt, hogy az alkohol egy addiktív szer.

Tehát, aki nem számít alkoholistának az évi maximum 5-10 alkalommal iszik szeszes italt és ezek is kiemelt ünnepi alkalmak, nem sima hétköznap esti időpontok. Ezt is társaságban teszik, hiszen ahogy a mondás tartja, csak az ökör iszik magában. Ezen túlmenően pedig tudja tartani a mértéket, ezen alkalmakkor sem iszik túl sokat, ismeri a saját határait, nem rúg be. A kevés definíciója egyébként 1-2 egység alkoholt jelent. Egy egység egyébként kb 1 pohár sört, 1 deci bort vagy egy felest jelent.