Nem csak a mountainbikera való az acéllemez, na de lássuk, még hova!

Az acél napjainkban egy nagyon megszokott anyag, hiszen rengeteg mindent készítenek belőle. Na, de az a kérdés, honnan van a különböző szerkezetekbe, mint a bicikli, vagy eszközökbe, mint a konyhakés, megfelelő minőségű acél? Mint a mai világban minden, ezt is forgalmazzák, eladják. Az egyik ilyen magyar cég az Acélpartner.

Ahogy azt az oldalukról is látni lehet, nem csak és kizárólag acél forgalmazással, kereskedelemmel foglalkoznak, amiből gyakorlatilag 6-8 különböző minőségű lemezt lehet választani, hanem plazma vágással, élletöréssel, felülettisztítással és lángvágással is. Ezek, ha úgy tetszik, mind egy szektorhoz tartoznak, de akár külön külön is lehet ezeket a szolgáltatásokat igénybe venni.

acelpartner.huplazmavagas

A plazmavágás például Plazmavágó berendezéseinkkel történik és szénacélokon, és erősen ötvözött acélokon megy végbe 1-60 mm vastagságig, valamint 3.000 x 12.500 mm táblaméretig lehet kérni ezt a kimondott szolgáltatást. A vágási tartomány lyukasztással 40 mm-ig, anyagszéltől 60 mm-ig tart

A berendezések felszereltek rotációs fejjel, így alkalmasak merőleges és ferde vágásra, jelölésre és írásra is. 2021 márciusában beüzemeltek egy második berendezést is, ami lehetővé tette, hogy – a kor elvárásainak megfelelően- a lemezvastagságnak megfelelő átmérőjű belső kivágásokat kialakítsanak. Ezeken felül pedig az országban egyedüliként, csak ők tudnak vállalkozni a bármilyen technológiával korábban levágott alkatrészek CNC technológiával, szkenneléssel pozicionált, plazmavágással elvégzett utólagos gyökölésére, akár 40 mm gyökmélységig. Ezeknek az üzemmódoknak kombinációja igen bonyolult alkatrészek gyártását teszik lehetővé.

De ahogy már írtam az acelpartner.hu/plazmavagas, csak egy része a cég által biztosított szolgáltatásoknak. A lángvágás például a következőképp zajlik náluk:

Általános rendeltetésű szerkezeti acélok és enyhén ötvözött acélok alkalmasak erre a procedúrára. Ezeket 5-350 mm vastagságig, 4.000 x 12.000 mm táblaméretig vágják. 3 db CNC vezérlésű, MESSER (Burny) típusú lángvágógéppel rendelkeznek:

van 4 fejes gép 2.000 x 6.000 mm-es asztallal, 4 fejes gép 2.500 x 12.000 mm-es asztallal, és 6 fejes gép 4.000 x 13.000 mm-es asztallal.

Tiszta propángázzal dolgoznak, ami így szép vágási felületet tud biztosítani a legvastagabb lemezeknél is. A vágási pontosság és alakhűség megfelel az erre vonatkozó jogszabálynak. A lángvágott felületet minden esetben megtisztítják kézi köszörűvel még szemcseszórás előtt. A három lángvágó gép nagyfokú szabadságot biztosít, így az egyedi megrendeléseket és az esetlegesen sürgőssé vált sorozatokat is igen rövid idő alatt le tudják gyártani.

Ami viszont szerintem mindennél érdekesebb, az az egyéb tevékenységek alatt bújik meg. Ezek pedig az acélszerkezetek gyártása és az építő ipari kivitelezés. Az előbbi, tehát az acélszerkezet gyártása egy partnercégükkel együtt folyik, ami gondolom, azt jelenti, hogy náluk elvégzik a forgácsolást, vagy vágást, míg a partner cég összeállítja a kisebb alkatrészeket. Ez a kapcsolat már tíz éve zökkenőmentesen zajlik a két cég között, így minden kétséget kizárólag megbízható tevékenységről van szó. Ami pedig az építő ipari kivitelezéseket illeti; vállalkozási szerződés alapján kőműves, lakatos és építőmesteri munkákat is vállalnak, a megbízók igényei szerint. Saját gyártó kapacitásuk lehetővé teszi az egyedi épületszerkezeti elemek megvalósítását is, így nem lehet akadály egyik építkezés sem. A cég projektalapú logisztikai szolgáltatásokat is nyújt az egyes megvalósítási helyszíneken, továbbá biztosítja a beruházások teljes körű acélszükségletét. Vállalnak ez mellett még földmunkát és vasúti pályaépítést is, ha esetleg arra lenne szükség. Ezt gondolom már inkább önkormányzatokkal végzik, hiszen a magánembernek ilyenre nem igazán van szüksége. Aztán fene tudja.

Ajánlatot kérni az oldalon keresztül lehet, illetve e-mailben. Szóval, ha esetleg valaki építkezne, vagy épp a cége építene valamit, esetleg acéllal kapcsolatos munkák elvégzésére lenne szükség, vagy csak acéllemezt vásárolna, forduljon az acelpartner.hu/plazmavagas oldalhoz bátran. Biztos vagyok benne, hogy el tudják látni az igényeit. Egy ajánlat kérést mindenképp megér, hiszen azt nem feltétlenül kell elfogadni. Minden esetre én rettentő érdekesnek tartottam ezt a kis felfedezést, hogy hogyan is lesz a (szinte) nyers acélból valami, amit szinte minden nap használunk.